De nervus vagus: de uit-knop voor stress

De tiende van onze 12 hersenzenuwen is de nervus vagus. We noemen hem ook wel de zwerver, want het is de langste en meest complexe zenuw die we hebben. Hij loopt vanuit de hersenen langs alle belangrijke organen: hart, maag, lever, darmen, nieren, longen.

De nervus vagus stuurt informatie van de hersenen naar de organen, maar veel meer nog levert hij signalen over de toestand van je organen af aan je hersenen.

Parasympathisch zenuwstelsel

De nervus vagus heeft ook een grote invloed op het parasympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel beïnvloedt je organen zo, dat je lichaam in rust kan komen. Het parasympathische zenuwstel reguleert ook lichaamsprocessen als ademhaling, hartslag en spijsvertering. Je begrijpt: een nervus vagus die niet goed functioneert, kan allerlei klachten veroorzaken. Je komt bijvoorbeeld slecht tot rust, of hebt moeite om kalm te blijven. Je kunt onder andere last hebben van depressie, maar ook van spijsverteringsproblemen of hoofdpijn, problemen met slikken, vermoeidheid en ontstekingsreacties. Een goed werkende nervus vagus heeft dus grote invloed op je welzijn.

De Psoas

De Psoas, of Iliopsoas, is een grote spier, die je romp met je benen verbindt. Hij loopt van de onderkant van de wervelkolom naar de bovenkant van je dijbenen. De spier zorgt voor balans, stabiliteit en flexibiliteit.

Bij stress of als je schrikt, trekt deze spier zich samen. Daarmee komt je lichaam ‘op scherp’ te staan: klaar voor actie. Bij veel stress, zal de Psoas dus voortdurend aangespannen zijn. Daar wordt hij stijf van. Maar ook bij weinig beweging wordt de spier stijver. Kan je je voorstellen wat een zittende, maar drukke baan met de Psoas doet?

De klachten zijn voor veel mensen herkenbaar: een stijve, pijnlijke lage onderrug. Daarnaast is de Psoas via bindweefsel verbonden met je middenrif. Daardoor kan hij zelfs de ademhaling beïnvloeden.

‍Spier van de Ziel

De Psoas reageert fysiek op stress: hij spant aan. Maar hij slaat ook de emoties op, die de stress veroorzaken. Op die manier kan hij een hoop ‘oude bagage’ vasthouden. Als de Psoas dan eindelijk ontspant kan het zomaar gebeuren dat er emoties naar boven komen. Je laat ze letterlijk los.

Grote opruimsessie

In de ‘grote opruimsessie’ pakken we met craniosacraal-technieken zowel de Psoas als de Nervus Vagus aan. Met een uit-knop die weer beter functioneert en een opgeruimde emotie-opslag stap je daarna weer fris de wereld in.

Deel op Social Media